Evo kako možete da pregledate i uklonite nezavisne aplikacije koje su povezane sa vašim Gugl nalogom, uključujući opciju “Sign in with Google” i pristup podacima.
Ako isti Gugl nalog koristite već godinama, velika je verovatnoća da ste ga povezali sa više aplikacija, igrica i servisa nego što možete da se setite. Mnogima je lakše da se prijave preko Gugla umesto da prolaze kroz proceduru kreiranja novog naloga, ali vremenom se nakupi mnoštvo konekcija kojima više uopšte nije potreban pristup vašim podacima (mejlu, profilu ili kontaktima).
Srećom, Gugl nudi jedno mesto na kojem možete sve da ih pregledate i uklonite za samo nekoliko minuta.
Evo jednostavnog vodiča kako da to uradite:
🔷Otvorite stranicu svog Google naloga (Google Account).
🔷Idite na stavku “Linked apps (Povezane aplikacije).
🔷Pronađite aplikaciju ili servis koji želite da pregledate.
🔷Izaberite je/ga da biste videli kakvu vrstu veze ima i čemu sve može da pristupa.
🔷Ako koristi opciju “Sign in with Google” (Prijavi se preko Google-a), kliknite na “See Details” (Pogledajte detalje) i izaberite Stop using Sign in with Google.
🔷Ako ima pristup podacima vašeg Gugl naloga, izaberite “Remove access” (Ukloni pristup).
🔷Ako je u pitanju povezani nalog, izaberite “Delete link”.
🔷Ako želite da izbrišete sve konekcije, možete izabrati “Delete all”.
🔷Potvrdite svoj izbor.
Foto: Shutterstock
Tačna opcija koju ćete videti zavisi od načina na koji je ta aplikacija povezana sa vašim Gugl nalogom. (Stranica Gugl naloga koja u tamnom režimu prikazuje dozvole za povezane podatke za Dropbox, uključujući opciju za prijavljivanje preko Gugla).
Imajte na umu da ako uklonite opciju “Sign in with Google”, vaš nalog na tom spoljnom servisu (kod treće strane) neće biti izbrisan. Vi samo uklanjate Gugl kao metod prijavljivanja. Dakle, ako i dalje želite da koristite taj servis bez Gugla, obavezno prvo podesite neki drugi način prijavljivanja, kao što je lozinka ili drugi podržani metod. U suprotnom, možda ćete morati ponovo da povežete svoj Gugl nalog samo da biste se vratili unutra.
Takođe, uklanjanje pristupa podacima vašeg Gugl naloga znači da aplikacija više ne može da čita ili koristi Google podatke kojima ste joj ranije dali dozvolu da pristupa. Na primer, ako je aplikacija imala pristup vašim fajlovima na Gugl Drive-u ili Calendar-u, taj link će prestati da radi čim ga uklonite.
Međutim, ovo prekida samo budući pristup. Time se automatski ne brišu sve informacije koje je aplikacija možda već preuzela ili uskladištila na sopstvenim serverima. Ako želite da i ti podaci budu izbrisani, možda ćete morati to da uradite kroz samu aplikaciju ili da kontaktirate njenog programera.
Naravno, ovde govorimo samo o ograničavanju pristupa podacima vašeg Google naloga za spoljne aplikacije i servise. Ali ako želite da sam Gugl prikuplja manje vaših podataka, to je već sasvim druga priča. Za početak, možete isključiti Gemini u pretraživaču Chrome ili koristiti onu verziju Chrome-a koja ne zahteva Gugl nalog.
BONUS VIDEO
